Publicat al: 29/11/2024 15:00:00
Categories: Notícies
La llibreria Ona de Barcelona (C/ Pau Claris, 94) acollirà l’11 de desembre la presentació (19 h.) del llibre Entre Les Illes Medes i Ariel del músic, investigador i divulgador musical Pepe Reche (1983), guanyador de la segona edició del Premi d'Assaig Musical impulsat per Joventuts Musical de Catalunya i FICTA Edicions. El llibre, que serà presentat pel compositor Joan Magrané, president de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya, fa una revisió crítica de la recepció a Barcelona de la música contemporània a l’època de l’Orquestra Pau Casals, entre 1920 i 1937.
A Entre les Illes Medes i Ariel, Pepe Reche proposa una revisió crítica –documentada a través de la programació, la crítica periodística, la correspondència i els materials musicals de l’Orquestra Pau Casals, entre d’altres– de la recepció de la música contemporània a la ciutat de Barcelona durant els anys de vida de l’orquestra i les influències d’aquestes partitures en els autors locals, com també ho va fer l’existència de la mateixa orquestra, d’una excepcional qualitat.
«L’oportunitat que va obrir l’Orquestra Pau Casals per als compositors catalans va esdevenir extraordinària», va explicar l’autor en ser-li comunicat que havia guanyat el premi. «Pau Casals va encarregar obres, va estrenar-ne d’altres, va programar autors locals i molts van dirigir les seves pròpies composicions. L’orquestra va actuar com un instrument de primer ordre per al creixement d’un repertori simfònic català al qual va donar veu i va estimular profundament. En aquest procés, a més, els músics locals van poder escoltar un gran nombre d’obres contemporànies provinents de tota Europa i van deixar-se notar algunes influències i respostes».
L’assaig de Pepe Reche proposa «un viatge per les obres, els compositors i els punts de contacte entre autors internacionals i catalans. De fet, està ideat per a recollir aquest fenomen en una doble història lineal. Per una banda, mostrant l'arribada de les influències estrangeres; en paral·lel, el camí de les composicions d'autors catalans, que de vegades entren en contacte amb algun dels autors estrangers o, d'altres. El lector podrà recórrer dos camins que ressegueixen el repertori contemporani de les dècades de 1920 i 1930: el primer, seguint individualment els capítols monogràfics per cadascun dels autors i obres destacades; i el segon, entrellaçant-los, per tal de descobrir les relacions i els punts de contacte entre destacades personalitats del moment.»
Pepe Reche és intèrpret i investigador, docent i divulgador, i gestor de projectes educatius i culturals. Intèrpret de trompa especialitzat en música antiga (Escola Superior de Música de Catalunya) i doctor en musicologia (Universitat Autònoma de Barcelona) amb la tesi El quartet de trompes de l’Orquestra Pau Casals, ha col·laborat amb nombrosos grups amb instruments d'època arreu d’Europa i ha coordinat, dissenyat i desenvolupat diferents projectes educatius per a les principals institucions catalanes. Els seus camps d’interès en la recerca es troben al voltant dels intèrprets històrics de trompa a Barcelona i dels seus repertoris, així com l’estudi de l’ofici de músic entre els segles XVIII i XX.
© 2016. Ficta.cat
Botiga online desenvolupada per Botigues.cat
Amb la col·laboració de:
Aquest lloc web utilitza cookies per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continues navegant, considerarem que acceptes el seu ús. Accepto Més informació.