Categoria

Categoria


Pepe Reche guanya el II Premi JMCatalunya - FICTA Edicions d’Assaig Musical

Publicat al: 02/12/2022 09:51:40
Categories: Notícies

Pepe Reche guanya el II Premi JMCatalunya - FICTA Edicions d’Assaig Musical

El músic, investigador i divulgador musical Pepe Reche (1983) ha guanyat la segona edició del Premi d’Assaig Musical impulsat per Joventuts Musical de Catalunya i FICTA Edicions amb la proposta Entre les Illes Medes i Ariel, una revisió crítica de la recepció a Barcelona de la música contemporània a l’època de l’Orquestra Pau Casals, entre 1920 i 1937. El nom del guanyador d’aquesta segona edició del Premi d’Assaig Musical el van fer públic anit el president de Joventuts Musicals de Catalunya, Joan Magrané, i Bernat Cabré, cofundador de FICTA Edicions, en el transcurs de la presentació de LÒpera catalana: Síntesi històrica de Jaume Radigales, guanyador l’estiu de 2021 de la primera edició del Premi d’Assaig Musical.  

A Entre les Illes Medes i Ariel, Pepe Reche proposa una revisió crítica –documentada a través de la programació, la crítica periodística, la correspondència i els materials musicals de l’Orquestra Pau Casals, entre d’altres– de la recepció de la música contemporània a la ciutat de Barcelona durant els anys de vida de l’orquestra i les influències d’aquestes partitures en els autors locals, com també ho va fer l’existència de la mateixa orquestra, d’una excepcional qualitat.

El guanyador d’aquesta segona edició, que no va poder ser present a l’acte celebrat anit on es va anunciar el guardonat per compromisos artístics a Alemanya, rep el premi –3.000 euros i edició de l’assaig– amb molta il·lusió i sobre el seu projecte d’assaig explica que «l’oportunitat que va obrir l’Orquestra Pau Casals per als compositors catalans va esdevenir extraordinària. Pau Casals va encarregar obres, va estrenar-ne d’altres, va programar autors locals i molts van dirigir les seves pròpies composicions. L’orquestra va actuar com un instrument de primer ordre per al creixement d’un repertori simfònic català al qual va donar veu i va estimular profundament. En aquest procés, a més, els músics locals van poder escoltar un gran nombre d’obres contemporànies provinents de tota Europa i van deixar-se notar algunes influències i respostes».

L’assaig de Pepe Reche proposa «un viatge per les obres, els compositors i els punts de contacte entre autors internacionals i catalans. De fet, està ideat per a recollir aquest fenomen en una doble història lineal. Per una banda, mostrant l'arribada de les influències estrangeres; en paral·lel, el camí de les composicions d'autors catalans, que de vegades entren en contacte amb algun dels autors estrangers o, d'altres. El lector podrà recórrer dos camins que ressegueixen el repertori contemporani de les dècades de 1920 i 1930: el primer, seguint individualment els capítols monogràfics per cadascun dels autors i obres destacades; i el segon, entrellaçant-los, per tal de descobrir les relacions i els punts de contacte entre destacades personalitats del moment.»

I afegeix: «Aquest premi és l'oportunitat de culminar aquesta part de la recerca i, sobretot, donar-li veu perquè arribi més enllà dels especialistes. Són els intèrprets actuals els qui han de (re)descobrir aquesta part importantíssima de la història cultural a casa nostra, en un dels seus moments de més esplendor. Són les institucions les que han de (re)conèixer aquesta important peça del patrimoni musical català en un imprescindible exercici de memòria històrica. I és el públic qui finalment ha de (re)connectar amb ell a les sales de concert».

El llibre Entre les illes Medes i Ariel serà publicat per l’editorial gironina FICTA Edicions. 

 

Pepe Reche (1983) és intèrpret i investigador, docent i divulgador, i gestor de projectes educatius i culturals. Intèrpret de trompa especialitzat en música antiga (Escola Superior de Música de Catalunya) i doctor en musicologia (Universitat Autònoma de Barcelona) amb la tesi El quartet de trompes de l’Orquestra Pau Casals, ha col·laborat amb nombrosos grups amb instruments d’època arreu d’Europa i ha coordinat, dissenyat i desenvolupat diferents projectes educatius per a les principals institucions catalanes. Els seus camps d’interès en la recerca es troben al voltant dels intèrprets històrics de trompa a Barcelona i dels seus repertoris, així com l’estudi de l’ofici de músic entre els segles XVIII i XX. 

 

Presentació de L'Òpera Catalana: Síntesi històrica 

Abans de donar-se a conèixer el guanyador de la segona edició del Premi d’Assaig Músical, la llibreria ONA de Barcelona va acollir ahir al vespre la presentació d’Òpera Catalana: Síntesi històrica de Jaume Radigales, llibre guanyador de la primera edició del Premi d’Assaig Musical Joventuts Musicals de Catalunya - FICTA Edicions. El filòsof i escriptor Bernat Dedéu i Jaume Radigales van repassar davant d’un nombrós públic el contingut d’un llibre que s’arrisca a definir, què és òpera catalana. I tot seguit ofereix la primera síntesi històrica: des de l’estrena d’Il più bel nome d’Antonio Caldara (1670-1736) l’agost de 1708 fins a l’estrena, el 2019, de Per precaucióde Raquel Garcia-Tomàs (1984). Un recorregut per més de dos-cents anys de creació operística catalana que fa valdre un extens catàleg d’obres i autors no prou coneguts.

Aquest és un llibre que permetrà als melòmans descobrir nova música; que oferirà als estudiosos de la música vies d’investigació; i que dotarà els programadors, artistes i prescriptors musicals d’una obra de consulta per a la recuperació patrimonial.

En paraules del director teatral Xavier Albertí, prologuista d’Òpera Catalana: Síntesi històrica: «Un llibre com el que teniu a les mans, adreçat a un lector d’una tradició cultural com la que posseeixen la majoria dels ciutadans de les tradicions culturals europees, permetria prioritàriament un viatge intel·lectual cap a l’ordenació i anàlisi del patrimoni operístic que aquella tradició ha generat. En el cas de l’òpera catalana, un llibre com aquest acaba esdevenint irreversiblement, també, un memorial de greuges i d’insatisfaccions constants sobre com institucions, gestors culturals i intèrprets hem tractat aquest patrimoni.»

Product successfully added to the product comparison!