Publicat al: 19/12/2024 22:10:23
Categories: Notícies , Pòdcast
Per commemorar els 550 anys de la fundació de la Capella de Música de la Catedral de Girona dediquem una sèrie especial de Paperets, el nostre pòdcast sobre patrimoni musical.
El darrer capítol, que publiquem avui, explorar com era la música que es tocava i cantava a la Catedral de Girona per les festes de Nadal. Així, parlem de villancets i oratoris, però també del Cant de la Sibil·la i de les Llibertats d’orgue. Amb la col·laboració de Josep Maria Gregori (musicòleg i catedràtic de musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona), Josep Pujol (musicòleg, escriptor i professor a l’ESMUC), Martí Ferrer (director artístic del Cant de la Sibil·la de la Catedral de Girona) i Pau Riuró (organista de la catedral gironina).
En el tercer capítol ens fixem en l’època de més esplendor, el barroc. Descobrim com era la capella en aquell temps, quins músics la integraven, quin paper jugava el mestre de capella i quines obligacions tenia, quines eren les celebracions més importants, i quins van ser els músics més destacats. Un capítol realitzat amb la col·laboració de Josep Pujol (musicòleg, escriptor i professor a l’ESMUC i escriptor) i Josep Maria Gregori (musicòleg i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona).
El segon capítol de la sèrie el dediquem a la documentació conservada a l’Arxiu Capitular. Així, descobrirem quantes peces musicals s’hi conserven, de quin tipus, quins són els autors més destacats, com està organitzat i també descobrirem algunes curiositats com ara el Llibre dels Infants de Cor. Un capítol que hem pogut fer amb l’ajuda de Josep Maria Gregori (musicòleg i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona), Joan Villar (arxiver de l’Arxiu Capitular de la Catedral) i Josep Pujol (musicòleg, professor a l’ESMUC i escriptor).
Amb aquest capítol comencem una sèrie dedicada a la Catedral de Girona, per a celebrar els 550 anys de la creació de la seva Capella de Música. Aquesta vegada, Joan Villar (arxiver de l’Arxiu Capitular de la Catedral), Mar Miranda (musicòloga), Josep Pujol (musicòleg, professor a l’ESMUC i escriptor) i Josep Maria Gregori (musicòleg i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona), ens parlen de com es va formar la capella de música, de qui va ser el bisbe Joan Margarit, de quin paper jugava la Capella de Música de la Catedral en el dia a dia de la ciutat de Girona, de què era un mestre de cant i de qui va ser el primer mestre de capella.
© 2016. Ficta.cat
Botiga online desenvolupada per Botigues.cat
Amb la col·laboració de:
Aquest lloc web utilitza cookies per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continues navegant, considerarem que acceptes el seu ús. Accepto Més informació.